FAQ Onderwijs op de colleges

Wat voor diploma krijg je op een UWC?

UWC leidt op voor het Internationaal Baccalaureaat (IB). Het is vergelijkbaar met het vwo en geeft toegang tot bijna alle universiteiten ter wereld. Kenmerkend voor het IB is de hoge kwaliteit van het onderwijs en de 100 verplichte uren aan maatschappelijke dienstverlening.

Sommige universiteiten stellen aanvullende toelatingseisen. Als je geneeskunde wil studeren in Nederland, zul je je vakkenpakket moeten aanpassen. De Nederlandse universiteiten stellen verschillende eisen, die jaarlijks kunnen veranderen. Win tijdig informatie in bij de universiteit van je keuze.

Wat voor vakken heb je?

De vakken van het IB zijn gerangschikt in zes groepen: Eerste taal, tweede moderne taal, individu & maatschappij, experimentele wetenschap, wiskunde, kunst en keuzeklas (first language, second modern language, individuals & society, experimental science, mathematics, arts & electives.). Uit iedere groep kies je één vak. Deze vakken vormen je vakkenpakket. Je kunt ook een zevende vak kiezen.

Drie vakken moet je kiezen op een hoog niveau (Higher Level = HL) en drie vakken op een gewoon niveau (Standard Level = SL). In bepaalde gevallen mag je zelfs vier vakken op ‘Higher Level’ volgen. Om je diploma te halen moet je verder nog een extended essay maken, een theory of knowledge-cursus doen en deelnemen aan activiteiten en dienstverlening (CAS).

Hoe weet ik of mijn Engels goed genoeg is?

Over het algemeen is het Engels van de Nederlandse leerlingen goed genoeg om mee te kunnen komen met het onderwijs. In het begin kan het erg lastig zijn, maar je leert snel, omdat je 24 uur per dag in een Engelstalige omgeving bent. Er zijn ook leerlingen uit andere landen die nog nooit Engels hebben gesproken. De Engelse lessen worden op verschillende niveaus aangeboden. Er bestaat op sommige colleges een Intensive English Course, voorafgaand aan de introductieweek, maar dat is afhankelijk van het college waar je uiteindelijk naartoe gaat.

Moet ik Nederlands als First Language (Dutch A) nemen?

Natuurlijk mag je ook een andere taal als moedertaal nemen (het niveau van het examen is dan wel hoog), maar als je in Nederland wil studeren, moet je in dat geval bij terugkomst een officiële test doen om te bewijzen dat je de Nederlandse taal beheerst. Dit hoeft soms niet als je een bewijs van je middelbare school krijgt dat je tot en met 4 vwo of 5 havo op een Nederlandse school bent geweest. Je moet dat zelf terugkoppelen met de Universiteit of Hogeschool waar je naartoe wilt. Indien je wil meeloten voor studies waar voor geloot moet worden, moet je de papieren in orde hebben vóór de loting.

Welk niveau Spaans is nodig (voor Costa Rica)?

In Costa Rica wordt een aantal vakken alleen in het Spaans gegeven. Als je aankomt, is er een intensieve cursus Spaans voor alle eerstejaars om de basis te leren, omdat een aantal leerlingen bij aankomst nog geen Spaans spreekt. Als je zelf al wat Spaans kan leren voordat je er begint, is dat zeker aan te bevelen.

Hoe worden leerkrachten geselecteerd?

Ook dit is een transparant proces dat begint met een openbaar verzoek aan kandidaten om zich aan te melden. Weer geldt dat een mix van nationaliteiten nagestreefd wordt, terwijl zeer goede kennis van het Engels uiteraard een voorwaarde is. De selectiecriteria zijn een combinatie van professionele diploma’s en vakkennis, didactische capaciteiten, een persoonlijkheid die past bij residentieel onderwijs, en een hoge mate van affiniteit met de doelstellingen van UWC.

Deel deze pagina: