Hoe maakt UWC het verschil?

De waarden van UWC hebben te maken met persoonlijke verantwoordelijkheid en de relatie tot anderen en de gemeenschap. Op een college leren studenten verantwoordelijkheid te nemen, uitdagingen aan te gaan, compassie te tonen en zelf het verschil te maken. Als ze teruggaan naar hun eigen land, brengen ze dit in de praktijk door de keuzes die ze maken, door initiatieven te nemen en een rolmodel te zijn.

Je ziet de impact van UWC op verschillende niveaus:

  • Persoonlijk: UWC werft leerlingen met potentieel, speciaal die leerlingen die anders geen middelbare schoolopleiding zouden kunnen volgen, uit bijvoorbeeld conflictgebieden. Leerlingen ondergaan een enorme persoonlijke ontwikkeling.
  • Gemeenschap: De colleges hebben een uitgebreid programma van maatschappelijke dienstverlening voor de lokale gemeenschap. Iedere leerling steekt hier zo’n 400 uur per jaar in (zie website voor voorbeelden van projecten bij colleges). Dit zie je ook terug als de leerlingen teruggaan naar hun eigen land.
  • Maatschappij: Na hun opleiding breiden leerlingen hun impact uit door loopbaankeuzes en vrijwilligerswerk.

Bovendien brengt UWC door de UWC xperience en summer courses in verschillende landen nog meer leerlingen in Nederland in contact met de waarden van UWC.

Waar komen oud-leerlingen terecht?

Oud-leerlingen zijn actief in alle sectoren van de maatschappij, bedrijfsleven, universitair, medische wereld, NGO’s, politiek etc. Velen zijn nog steeds betrokken bij UWC en de UWC idealen, wat blijkt uit het feit dat ze vaak vrijwilligerswerk doen en internationale banen hebben. Zie onder voor een lijst van voorbeelden van internationale en Nederlandse oud-leerlingen.

Wat is het Clinton Global Initiative?

UWC heeft zich gecommitteerd aan het Clinton Global Initiative (CGI). Dit initiatief van oud-president Bill Clinton brengt wereldleiders bij elkaar om innovatieve oplossingen te implementeren voor grote wereldproblemen. UWC geeft 100 UWC beurzen voor jonge vrouwen in (post)conflictgebieden, ter waarde van 6 miljoen dollar.

Duurzaamheid is een thema van UWC. Hoe zie je dat terug op de colleges?

Alle colleges zetten zich actief in voor het milieu in hun eigen omgeving. Op sommige colleges, zoals in Canada en Noorwegen, is dat specifiek de onderwaterwereld, maar op alle colleges zijn milieu en duurzaamheid onderdeel van het services programma.

De campus van UWC Maastricht is gebouwd volgens de laatste inzichten op het gebied van duurzaamheid in het ontwerp, de bouw en het onderhoud, en mag zich de groenste campus van Nederland noemen.

Deel deze pagina: