Geneeskunde in Nederland

Het IB heeft een uitzonderingspositie bij de meeste geneeskunde bachelor opleidingen in Nederland. Bij sommige ga je mee in de reguliere selectieprocedure en bij andere volg je een parallel traject. Ook zijn er verschillende routes mogelijk om bij de studie geneeskunde uit te komen.

Bij het kiezen van je vakken in het IB is het belangrijk na te denken over wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat je nodig hebt voor de studie(richting) die je wil kiezen. Voor geneeskunde is het verstandig in ieder geval Scheikunde en Biologie op higher level te doen, met Wiskunde op standard of higher level. Als je heel graag Natuurkunde erbij wil doen, is dit soms mogelijk, maar dat moet je met de college overleggen.

De toelatingseisen voor een IB-diploma voor de studie geneeskunde zijn voor iedere universiteit anders. Alle universiteiten bepalen voor zich de procedure van de decentrale selectie.

Zo stellen ze allemaal verschillende eisen aan het IB-vakkenpakket voor de studie geneeskunde, en dit kan het jaarlijks veranderen. Wij raden aan om drie Sciences op higher level te kiezen, al is dit wel een heel zwaar pakket. Als je bepaalde vakken op standard level doet, is het soms nodig een extra studiejaar te volgen of een inhaalslag te maken, voordat je kunt instromen in de studie geneeskunde.

Een alternatief is om je aan te melden voor een University College met de studie geneeskunde. Op University College Utrecht wordt een driejarig pre-medicine bachelor programma aangeboden dat aansluiting biedt op een vierjarige master genaamd Selective Utrecht Medical Master (SUMMA). Binnen deze selectieve opleiding worden bachelorstudenten opgeleid tot een combinatie van basisarts en wetenschappelijk onderzoeker. Het pre-med programma bereidt je voor op de medische master die je aan verschillende universiteiten in Nederland, onafhankelijk van de bachelor, kan volgen. Het is belangrijk te weten dat pre-med geen garantie geeft op toelating, maar dat het over het algemeen wel heel goed te doen is.

Met de mogelijkheid om in te stromen in de masters van geneeskunde, is het ook mogelijk om je bachelors in bijvoorbeeld Amerika te doen, waar het heel normaal is om eerst pre-med te doen en daarna door te gaan met een meer gespecialiseerde studie in de geneeskunde. Bachelorsopleidingen in Amerika zullen minder goed aansluiten op de toelatingseisen van de masters geneeskunde in Nederland.

Deel deze pagina: