Maatschappelijke dienstverlening

Community Services (maatschappelijke dienstverlening) is een essentieel onderdeel van de UWC opleiding. Alle UWC’s hebben een programma en alle leerlingen nemen er aan deel.

Met de community-serviceprojecten van UWC ontwikkelen leerlingen maatschappelijke verantwoordelijkheid en raken ze betrokken bij de lokale gemeenschap waarin ze leven. Leerlingen krijgen verantwoordelijkheid en worden gestimuleerd om kansen te benutten en de leiding te nemen. De maatschappelijke dienstverlening op een UWC gaat veel verder dan de vereisten van het IB-diploma.

Het programma verschilt per UWC school en is aangepast aan de lokale omstandigheden, bijvoorbeeld:

  • Focus op milieu - Monitoren van de stand van het koraal, recycling, biodiversiteit.

  • Focus op de gemeenschap - Analfabetismebestrijding, les geven, begeleiding weeskinderen, vluchtelingenwerk, reddingswerk.

  • Focus op de campus - Bibliotheekbeheer, EHBO, landschapsbeheer.

Kijk bij de scholen en colleges naar specifieke community services per school.

Projectweken
Een belangrijk onderdeel van het UWC leven is de Projectweek. Eenmaal per jaar krijgen leerlingen de kans om een eigen project te organiseren en zich te verdiepen in een onderwerp. Een week lang doen ze ervaringen op en ontdekken ze nieuwe dingen. Ze trekken er meestal op uit, veelal samen met een aantal medeleerlingen en mogelijk een docent. Na afloop moeten ze een verslag maken.

Projectweken zijn bijvoorbeeld:

  • Bouwproject in een sloppenwijk door UWC Costa Rica.

  • Het organiseren en uitvoeren van een extreme hike door UWC Mostar.

  • Kennismaken met landen en culturen zoals Berlijn, Cambodja, Bangkok en Istanboel.

Deel deze pagina: