Internationaal Baccalaureaat

De UWC scholen en colleges bieden een opleiding voor het Internationaal Baccalaureaat (IB) Diploma. Dit is een van de meest vooraanstaande programma’s voor middelbare scholen. Het diploma wordt erkend door vrijwel alle universiteiten in de wereld, waaronder de meest gerenommeerde.

UWC heeft meegeholpen met het tot stand komen van het IB-programma in de jaren ’60. Nog steeds helpt UWC in de ontwikkeling van het curriculum en worden regelmatige nieuwe relevante syllabi geïntroduceerd op de scholen.

Leerlingen kiezen 6 vakken: 3 op hoog en 3 op standaardniveau. De vakken zijn in groepen ingedeeld en leerlingen kiezen uit elke groep een vak: Language and Literature, Language Acquisition, Individuals and Societies, Mathematics and Computer Sciences, Experimental Sciences, Arts (in plaats van kunst kun je ook een extra vak kiezen uit Sciences, Individuals and societies, of Language acquisition).

In lijn met de filosofie van het IB bestaat het programma uit nog 3 kernonderdelen:

  • Het Extended Essay: Een werkstuk van 4.000 woorden over een onderwerp naar keuze.

  • Theory of Knowledge (TOK): Een werkstuk van 1.600 worden en een mondelinge toelichting over een vakgrenzenoverstijgend onderwerp waarbij de vraag Hoe weten we wat we denken te weten centraal staat. Leerlingen krijgen inzicht in hun eigen (voor)oordelen en die van anderen en leren daar op een verantwoorde manier mee omgaan.

  • Creativiteit, Actie, Service (CAS): Betrokkenheid in creatieve vakken, een fysieke activiteit (sport) en maatschappelijke dienstverlening. Dat laatste is belangrijk op elk UWC en leerlingen besteden veel meer uren aan CAS dan door het IB wordt voorgeschreven.

Het IB-programma bereidt leerlingen voor op de universiteit. Leerlingen worden aangemoedigd om:

  • Kritische vragen te stellen;

  • Te leren om te leren;

  • Zichzelf en de eigen cultuur te herkennen;

  • Te leren communiceren met andere culturen en nationaliteiten en deze te begrijpen.

Kijk op de website van het Internationaal Baccalaureaat voor meer informatie over specifieke vakken. Kijk op de websites van de UWC colleges en scholen voor het specifieke aanbod van ieder UWC.

Deel deze pagina: