Selectie-eisen

Leerlingen die in 4 vwo zitten kunnen zich aanmelden voor de tweejarige opleiding aan een UWC.

In het algemeen geldt dat kandidaten goed presteren op school, zich met enthousiasme voor hun medemens willen inzetten, breed geïnteresseerd zijn en een bijdrage willen leveren aan het sociale klimaat op school en later aan de maatschappij. Voor UWC is het belangrijk dat je ook hebt nagedacht over wat jij voor je medemens kan terugdoen, meer dan over welke kansen het voor jezelf oplevert.

Ook leerlingen van 5 vwo en 5 havo die aan het leeftijdscriterium voldoen kunnen zich aanmelden. Zij volgen de volledige tweejarige UWC opleiding; de 5 vwo’ers doen effectief dus een jaar langer over de middelbare school.

Hieronder tref je een overzicht van de harde criteria waaraan kandidaten moeten voldoen:

Een herkenbare band met Nederland (het Caraïbische deel van het Koninkrijk valt ook onder het Nederlands Nationaal Comité);

Nederlandse nationaliteit óf de laatste 3 jaar woonachtig geweest op Nederlands grondgebied, of als je recentelijk politiek asiel gekregen hebt in Nederland;

16 of 17 jaar oud op 1 september van het jaar van aanvang op een college. Ook voor Swaziland, waar het schooljaar loopt vanaf januari, geldt 1 september van het jaar voorafgaand aan de aanvang op het college;

Een cijfergemiddelde van minstens 7,0 (vwo) of 8,0 (havo) of 4,7 (MYP grades)  op het laatste overgangsrapport en het meest recente rapport (Kerstrapport), met maximaal één 5 (afgerond) op ieder rapport; daarnaast moet je een overgangsbewijs naar 5 vwo verkrijgen aan het einde van het schooljaar.

Cijfers

Indien je niet helemaal voldoet aan het cijfercriterium, kun je je alleen aanmelden als jij en je school kunnen beredeneren waarom je cijfers tijdelijk te laag waren. Je aanmelding zal dan voorafgaand aan de eerste selectieronde door het selectiecomité besproken worden. Zonder een goede reden zal je worden afgewezen.

Leeftijd

Alleen kandidaten die maximaal 1 maand te jong of te oud zijn kunnen zich alsnog aanmelden. Ben je meer dan 1 maand te jong of te oud, dan zal je niet toegelaten worden tot de selectieprocedure. 

Deel deze pagina: